عملکرد طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در شمال استان کرمان

تاریخ انتشار : 1402/11/15 - ساعت انتشار: ٠٩:١٦ - گروه خبری : اخبار استان

ابوالحسنی گفت: طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور از یک سند پشتیبان برخوردار است و این سند توسط دفتر شورای عالی جنگل و با همکاری معاونت امور جنگل تهیه و در اختیار صاحب نظران، اساتید، مدیران و مرکز تحقیقات جنگل ها و مراتع قرار گرفته است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان، علیرضا ابوالحسنی مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری کرمان در مصاحبه اختصاصی با نشریه سفیر با اشاره به تشکیل کنوانسیون های متعدد محیط زیستی در پی تخریب جنگل ها و منابع طبیعی از جمله کنوانسیون تغییر اقلیم، کنوانسیون مقابله با بیابانزایی و کنوانسیون تنوع زیستی در دنیا، اظهارداشت: این کنوانسیون ها تصمیم گرفته اند تا سال 2030 میزان تولید کربن و گازهای گلخانه ای را به صفر برسانند و از این رو کاشت یک تریلیون درخت تا سال 2030 هدفگذاری شده است.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بیان کرد: طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور از یک سند پشتیبان برخوردار است و این سند توسط دفتر شورای عالی جنگل و با همکاری معاونت امور جنگل تهیه و در اختیار صاحب نظران، اساتید، مدیران و مرکز تحقیقات جنگل ها و مراتع قرار گرفته است و نظرات تکمیلی آنان اخذ شده است. او افزود: طرح کاشت یک میلیارد درخت یک طرح مردمی و اجتماعی است. دارای شیوه نامه اجرایی، شرح خدمات، دستور العمل اجرایی و بسته های سیاستگذاری است.
ابوالحسنی بیان داشت: برای اجرایی شدن این طرح نهادها و دستگاه های مختلف و صنایع مشارکت دارند و تفاهم نامه های زیادی با بخش های مختلف دولتی و غیر دولتی امضاء شده است. هدف این طرح افزایش سرانه جنگل در کشور و به تبع آن استان است و همه این درختان در مناطق جنگلی کاشته نمی شوند ، کاشت درخت در اراضی حاشیه ای جاده ها، اطراف و محوطه کارخانجات، پادگان های نظامی، بوستان ها و... هم در برنامه قرار دارد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری کرمان با اشاره به اینکه در مباحث مردمی سازی و مشارکت، بخشی از درختکاری را صاحبان صنایع انجام میدهند و در اراضی کشاورزی مدیریت با خود مردم است.گفت: طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت یک طرح مکان محور است و تمامی درختان در مکان های مطالعه شده کاشته می شوند.
ابوالحسنی با بیان اینکه طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت فقط مختص کشور ایران نیست بلکه به کل دنیا با اسامی مختلف تعلق دارد، اظهار کرد: بر اساس این طرح قرار است تا پایان سال 2030 هزار میلیارد درخت تولید و کاشته شود ، سهم کشور ما که می تواند بیش از یک میلیارد باشد، فقط یک میلیارد به مدت چهار سال است.
وی گفت: در اجرای این طرح کشور چین 70 میلیارد درخت را در دستور کار خود قرار داده که تاکنون 50 میلیارد کاشته و ترکیه چهار میلیارد است که موفق نبوده و 6.5 میلیارد دیگر را در دستور کار خود قرار داده است.
وی ادامه داد: ما کشوری هستیم که هفتمین کشور تولیدکننده کربن و چهل و دومین کشور جذب کننده کربن هستیم که این آمار مربوط به سال گذشته و امسال ششمین کشور تولیدکننده کربن هستیم و بر اساس این کنوانسیون بعد از سال 2030 ایران کشوری می شود که باعث خفگی دنیا می شود زیرا تولیدکننده کربن است.
با توجه به تعهدات بین المللی براساس تصمیمات کنوانسیون های محیط زیستی که کشور جمهوری اسلامی ایران نیز در آن عضویت دارد، همچنین دستور رییس جمهور محترم و وزیر محترم جهاد کشاورزی برای کاشت یک میلیارد نهال طی چهار سال، «طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت» با هدف بهبود و ارتقای پوشش گیاهی اکوسیستم های طبیعی و افزایش سرانه فضای سبز در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری از سال 1402 اجرا خواهد شد. ستاد اجرایی طرح در وزارت جهاد کشاورزی با ریاست وزیر محترم جهاد کشاورزی و عضویت معاونین وزارتخانه و نمایندگان سایر دستگاه های همکار تشکیل شده است. مسؤلیت کمیته اجرایی طرح به سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور محول شده و امور اجرایی طرح توسط این سازمان پیگیری می گردد. که در این خصوص سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ساز و کار اجرای طرح را در قالب اسناد پشتیبان به ادارات کل تابعه ارسال نمودند. یکی از مهمترین اهداف راهبردی این طرح برای کاشت یک میلیارد درخت
در طول چهار سال، جلب مشارکت اقشار مختلف مردم، دستگاه های دولتی، غیر دولتی و بخش های خصوصی برای تولید نهال و درخت کاری در عرصه های هدف از جمله عرصه های معدنی تخریب یافته، ورودی شهرها و بزرگ راه ها برای ایجاد کمربند سبز، محاوط پادگان ها و ارگان های نظامی ، مدارس، مناطق مورد درخواست شهرداری ها، فرمانداری ها و دهیاری ها یا شوراهای اسلامی برای توسعه فضای سبز و ایجاد و توسعه بوستان های روستایی و پارک های جنگلی در مناطق شهری و روستایی و همچنین عرصه های جنگلی و مرتعی مستعد واقع در حوزه های آبخیز و ... می باشند که نهال مورد نیاز آنان توسط ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری و سایر بخش-های غیر دولتی ذیصلاح تأمین خواهد شد.
اقدامات انجام شده توسط اداره کل شمال استان تا کنون:
-1عقد تفاهم نامه با ادارات دولتی(هلال احمر ، آموزش و پرورش و ...) و شرکت های خصوصی(صنعتی و معدنی) در خصوص تولید و کاشت نهال و استفاده از ظرفیت های موجود
-2اقدامات انجام شده در خصوص کشت نهال:
- تولید 5386500 اصله نهال (زراعت چوبی ، جنگلی ، بیابانی و فضای سبزی) در نهالستان های تحت مدیریت اداره کل و 470 هزار اصله نهال در نهالستان های خصوصی از دی ماه 1401 تا خرداد ماه 1402 جمعا 5856500 اصله نهال
- احداث 1.5 هکتار شاسی بتنی در نهالستان بم همراه با تجهیز سیستم آبیاری تحت فشار(در حال اجرا)
- احداث یک و نیم هکتار شاسی موقت خاکی و بلوکی در نهالستان جاده جوپار
- آماده سازی عرصه کشت زمینی(شامل شخم،دیسک ، تسطیح و...) به میزان 8 هکتار در نهالستان تحت مدیریت اداره کل برای تولید نهال برنامه ریزی شده ریشه لخت در سال 1402
- برنامه ریزی برای تولید نهال گلدانی بالغ بر دو میلیون و پانصد هزار اصله در ظرفیت های ایجاد شده در نهالستان جاده جوپار که در حال حاضر قریب به 1300 هزار گلدان گیری انجام شده است.
درخصوص کشت نهال الویت های پیش بینی شده به شرح ذیل می باشد:
-3استفاده از ظرفیت 25 درصد تعهدات فضای سبزی طرح های کشاورزی و غیر کشاورزی و همچنین احیا و بازسازی عرصه های معدنی تخریب یافته با استفاده از عملیات بیولوژیک و بیومکانیک

4- استفاده از ظرفیت شهرداری ها ، دهیاری ها و راه و شهرسازی و... که مجری کشت نهال براساس مواد 22 و   27 قانون هوای پاک می باشند.
-5اولویت کشت در حوزه های آبخیز و مناطق بحرانی به منظور کنترل فرسایش آبی و بادی و تثبیت شن های روان و در عرصه هایی که قبلا عملیات احداث گوراب و کنترل رواناب اجرایی گردیده و همچنین حاشیه جاده ها و ورودی شهرها که در آینده مورد استفاده عموم واقع گردد برنامه ریزی شده است.
6- استفاده از ظرفیت های صنایع بزرگ صنعتی و معدنی در راستای تحقق تعهدات برنامه کاشت پیش بینی شده برای استان
اقدامات انجام شده در خصوص کشت نهال:
-1کشت 552740 اصله نهال تا کنون در سطح 1808 هکتاراز عرصه های مستعد استان
-2اجرای عملیات بذرکاری جنگلی و بیابانی در سطح 6704 هکتار
-3عملیات بذرکاری مرتعی در سطح 2700 هکتار

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج