ضرورت مشارکت اقشار جامعه جهت حفظ خاک و توسعه پوشش گیاهی

تاریخ انتشار : 1401/09/15 - ساعت انتشار: ٠٨:٢٠ - گروه خبری : اخبار استان

اتحادیه جهانی علوم خاک (International Union of Soil Science) در سال ۲۰۰۳، در راستای ارج نهادن به اهمیت خاک و جلوگیری از تخریب و نابودی آن، روز ۵ دسامبر را به عنوان روز جهانی خاک نامگذاری کرده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کرمان مهدی رجبی زاده مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گفت: با توجه به اهمیت خاک به عنوان یکی از مهمترین اجزاء طبیعت، اتحادیه جهانی علوم خاک  در سال ۲۰۰۳، در راستای ارزش گذاشتن به اهمیت خاک و جلوگیری از تخریب و نابودی آن، روز ۵ دسامبر را به عنوان روز جهانی خاک نامید. این روز جهانی، بزرگداشتی است که اهمیت خاک و ضرورت بهره‌برداری پایدار از آن را برای جوامع مختلف در  سراسر جهان آشکار می‌سازد و سازمان ملل متحد نیز در همین راستا سال ۲۰۱۵ را به عنوان سال جهانی خاک‌ها تعیین کرد.

رجبی زاده خاک را یکی از پیچیده‌ترین اکوسیستم‌های موجود در طبیعت و یکی از متنوع‌ترین سکونت‌گاه‌های روی کره زمین برشمرد و با بیان اینکه خاک در برگیرنده ترکیبی از ارگانیسم‌های مختلفی است که با یکدیگر تعامل داشته و در چرخه‌های جهانی که ضامن تداوم حیات روی کره زمین هستند، ‌ نقش‌آفرینی می‌کند، اضافه کرد: در هیچ جایی از طبیعت، گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی مانند خاک به صورت در هم فشرده وجود ندارند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کرمان گفت: باتوجه به اهمیت خاک در تامین امنیت زیستی، هرسال سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) برای روز جهانی خاک شعاری را اختصاص می دهد که این امر نشان دهنده اهمیت حفاظت و توجه به خاک است.

رجبی زاده با اشاره به شعار امسال "خاک سرآغاز غذا" گفت: سرمنشاء بیش از 90 درصد مواد غذایی دامی و گیاهی از خاک است و این شعار به معنی این است که امنیت غذایی و زیستی جوامع بشری در گرو داشتن خاک حاصلخیز و قابل کشت است.

مدیرکل منابع طبیعی کرمان عنوان داشت: اموزه جوامع جهانی به این نتیجه رسیده اند که خاک حاصلخیز و دارای قابلیت کشت در حال نابودی است و اهمیت حفاظت از خاک بیش از هرزمان دیگر است.

وی مدت زمان تشکیل 1سانتی متر خاک  از بستر سنگ مادر را 300 الی500 سال عنوان کرد و گفت: در استان کرمان به دلیل بارش های کم و پایین رفتن آب سفره های زیر زمینی در نتیجه کاهش سطح پوشش گیاهی و فرسایش خاک مسئله جدی است به گونه ای که متوسط میزان فرسایش خاک در جهان   4 تن در هکتار در سال است و در ایران این عدد به 16 تن  و در استان کرمان متاسفانه به 30 تن درهکتار در سال می رسد و این میزان فرسایش خاک یک زنگ خطر جدی است.

رجبی زاده بیان کرد: اداره کل منابع طبیعی استان با اجرای پروژه های مختلف بیابان زدایی، آبخیزداری، مرتعداری و جنگل کاری  تلاش میکند ابتدا پوشش گیاهی فعلی را حفظ و سپس این پوشش گیاهی را تقویت و توسعه دهد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کرمان با مهم خواندن پروژه های آبخیزداری اظهار داشت: اجرای طرح های آبخیزداری علاوه بر کنترل سیلاب ها و کاهش خسارات احتمالی، باعث رسوب خاک حمل شده توسط روان آب های ایجاد شده در اثر بارندگی در پشت سازه های آبخیزداری شده و مانع می شود این خاک از دسترس خارج شود. و از طرفی با تغذیه سفره های آب زیر زمینی و بالا آمدن سطح آب منجر به افزایش رطوبت خاک، توسعه پوشش گیاهی  وحفاظت از خاک می شوند.

به گفته مدیر کل منابع طبیعی کرمان از اقدامات اساسی حفظ خاک و توسعه پوشش گیاهی مشارکت تمام اقشار جامعه است که این امر مستلزم فرهنگسازی و افزایش آگاهی جامعه می باشد.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج