سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان خبر داد:
اجرای طرح آموزش زنان روستایی، در راستای تحقق اهداف مناطبع طبیعی
شعار سال جاری یعنی « نقش حقوق زنان در مدیریت پایدار سرزمین» به عنوان شعار سال مقابله با بیابانزایی انتخاب شده است
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان به نقل از خبرنگار نشریه واقعه سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمانبه اجرای طرح آموزش زنان روستایی در راستای تحقق اهداف منابع طبیعی در مناطق مختلف اشاره کرد و گفت: در مناطق ریگان و شهداد نیز بانوانی به عنوان تسهیلگران منابع طبیعی باجوامع محلی هستند که آموزش و چگونگی احیاء منابع طبیعی رابه افراد آموزش میدهند که این طرح به سایر مناطق استان نیزتسری پیدا خواهد کرد.
علیرضا ابوالحسنی در نشست خبری اظهار کرد: ۶۵۰میلیاردتومان از اعتبارات صندوق توسعه ملی و اعتبارات ملی و سازمانیطی چهار سال گذشته در راستای بیابان زدایی در استان کرمان هزینه شده است.
او نهال کاری، مالچ پاشی، مدیریت رواناب و تله های رسوبگیر را ازجمله اقدامات انجام شده در راستای مقابله با بیابان زدایی برشمرد وعنوان کرد: ۱۷ژوئن مصادف با ۲۷خرداد با عنوان روز بیابان زدایی نامگذاری شده است.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان بیابانزایی را یکی از مشکلات اصلی کشور و استان کرمان تلقی کرد و افزود: ۱۳.۶میلیون هکتار از حدود ۱۴.۴میلیون هکتاراراضی شمال استان اراضی ملی است که تحت مدیریت اداره کل منابع طبیعی شمال استان قرار دارد.
او ادامه داد: با توجه به اینکه حدود ۶.۶میلیون هکتار از اراضی استان بیابانی است بنابراین حدود ۵۰درصد استان کرمان تحت تاثیر بیابان هاست که حدود ۲.۵میلیون هکتار آن اراضی کویری و بیابانی و سه میلیون هکتار دیگر آن نیز شنزارهای فعال و نیمه فعالی است که بیشترین آسیب را به استان وارد میکند.
ابوالحسنی با اشاره به وجود ۱۷شهرستان در شمال استان کرمان گفت: ۱۴شهرستان تحت تاثیر بیابان زایی است. ۲۸کانون فرسایش بادی در این شهرستانها وجود دارد که مساحتی برابر۱.۲میلیون هکتار را در بر می گیرند و براساس برآوردهای سال ۱۳۹۷خسارتی که معضل بیابانزایی به بخش اقتصادی و زیستی مردم میزند سالانه حدود ۱۵۰میلیارد تومان است.
او با اشاره به مجاورت استان کرمان با مناطق بیابانی تصریح کرد:چرای مفرط دامها با مجوز و بدون مجوز و بوته کنی از عوامل منجر به بیابانزایی هستند که ما سالهاست در راستای حذف این اقدام با جایگزین کردن کپسول های گاز، تنورهای گازی و ... گام برداشته ایم.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان با اشاره به تصرف اراضی منابع طبیعی و توسعه کشت های آببرو برداشت بی رویه از آبهای زیرزمینی اظهار کرد: طبق آخرین آمار ارائه شده، افت سالانه سطح آب سفره های زیرزمینی کشوربین ۱۰متر تا ۱۵متر است. متاسفانه ۹۲۰میلیون متر معکب بیلان منفی برداشت آب از سفره های آب زیرزمینی استان کرمان داریم.
او با اشاره به فعالیت مخرب معادن و تخریب منابع طبیعی استانعنوان کرد: تغییر کاربری اراضی کشاورزی و تبدیل آنها به اراضی مسکونی و مجاروت کویر و اراضی مسکونی موجب افزایش تخریب پوشش گیاهی میشود.
ابوالحسنی با بیان اینکه از سال ۱۳۴۵فعالیتهای مقابله با بیابان زایی در استان کرمان آغاز شده که اولین فعالیت نیز در شهرکرمان و در راستای کشت تاغ زارهای کرمان است، تصریح کرد: تاغ زارها یک مانع بزرگ در برابر طوفان های شن هستند.
او با اشاره به حفر ۶۴حلقه چاه در تاغ زارهای کرمان بیان کرد: خشکسالی های اخیر روی تاغ زارهای شهر کرمان تاثیر گذاشته وبرخی از این درختان در حال خشک شدن هستند.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمانبا اشاره به طرح پرورشی تاغ زارها به منظور پیشگیری از خشک شدن این گیاهان تصریح کرد: سالهای گذشته با هرس تاغ های مسن اقدام به جوان سازی آنها می کردیم که طی سال های اخیرموفق به اجرای این طرح نشده ایم که با هماهنگی با دستگاه های نظارتی در اولین فرصت ممکن با بازدید از تاغ زارهای کرمان پیگیراجرای این طرح هستیم.
او با بیان اینکه مسدود کردن چاهها به دلیل داشتن پروانه بهره برداری در اختیار منابع طبیعی نیست، گفت: پیگیر تعیین تکلیف اراضی تصرفی هستیم تا از گسترش اینگونه اراضی پیشگیری شود.
ابوالحسنی گفت: از سال ۹۸تا سال گذشته حدود ۳۵۰۰هکتار دراستان کرمان نهال کاری و ۵۲۰۰هکتار مالچ پاشی انجام شده که بیشتر در چهار شهرستان شرقی استان بوده است.
او با بیان اینکه امسال نیز ۲۰۰۰هکتار مالچ پاشی در شرق استان کرمان در دستور کار قرار دارد، گفت: ۸۰۰۰هکتار از اراضی شرق استان کرمان دارای اولویت نخست در مالچ پاشی هستند که حدود ۶۰۰۰هکتار در سال های گذشته مالچ پاشی شده و امسال نیز ۲۰۰۰هکتار باقی مانده انجام میشود.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان گفت: ۸۰درصد مالچ پاشی در استانها حمل از پالایشگاه تا عرصه مورد بهرهبرداری است. نوع حمل مالچ در استانها هنوز تعیین تکلیف نشده است.
او با اشاره به استفاده از مالچ های پلیمری افزود: ۱۵هکتار با ۱.۵میلیارد تومان به عنوان پایلوت برای استان تعهد اجرا ایجاد شده، گفت: این مالچ از مواد پلیمری تهیه شده و مورد تایید محیط زیست قرار دارد که ارزان تر و بهتر است.
ابوالحسنی در بخش دیگر سخنانش بیان کرد: طی این مدت حدود30 هزار هکتار کنترل هرزآب و مدیریت رواناب در شهرستان های مختلف استان کرمان انجام شده است.
او گفت: ۲۶۰۰کیلومتر تله رسوب گیر در شرق استان کرمان ازسال ۹۸تا سال گذشته اجرا شده، گفتنی است که تله رسوب گیر ابداع استان کرمان است که اکنون در کل کشور مورد استفاده قرارمی گیرد. بعد از پر شدن تله رسوب گیر از رسوبات، نهال کاری دراین تله ها انجام و منطقه به جنگل دست کاشت تبدیل میشود.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمانبا اشاره به کاشت طرح یک میلیارد نهال طی چهار سال در کشور گفت: سهم استان کرمان سالی پنج و نیم میلیون است که ۲۰میلیون برای شمال و ۲۰میلیون نهال برای جنوب استان برایچهار سال در نظر گرفته شده که در این رابطه با شرکت های بزرگصنعتی و معدنی در قالب مسئولیت های اجتماعی تفاهمنامهامضاء شده که به عنوان مثال فولاد زرند ایرانیان ۶۰۰هکتار تاغ کاری در اطراف این شهر انجام داده و شرکت مس تولید نهال هایبیابانی و جنگلی ایرانی - تورانی را انجام میدهد.
او به شعار سال جاری یعنی « نقش حقوق زنان در مدیریت پایدارسرزمین» به عنوان شعار سال مقابله با بیابان زایی اشاره و تصریح کرد: استان کرمان یک قدم از این شعار جلوتر است زیرا ما درسال های گذشته دو طرح بین المللی در مناطق بیابانی داشتیم که یکی از این طرح ها احیاء اراضی جنگلی و تخریب شده با تاکید ویژه در مناطق تحت فرسایش بادی در ریگان و دیگری ترسیب کربن در شهداد است که ۸۰ درصد اعضای این طرح ها با توجه به ایجاد صندوق های توانمند سازی جوامع محلی را بانوان تشکیل می دهند.
ابوالحسنی به اجرای طرح آموزش زنان روستایی در راستای تحققاهداف مناطبع طبیعی در مناطق مختلف اشاره کرد و افزود: درمناطق ریگان و شهداد نیز بانوانی به عنوان تسهیلگران منابعطبیعی با جوامع محلی هستند که آموزش و چگونگی احیاء منابعطبیعی را به افراد آموزش می دهند که این طرح به سایر مناطقاستان نیز تسری پیدا خواهد کرد.
ارسال به دوست