معاون وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد
11 آذر ماه، آغاز طرح کاشت یک میلیارد درخت/ فرصتهای خوبی داریم
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: طرح کاشت یک میلیارد درخت از تاریخ 11 آذرماه روز شهادت میرزاکوچک خان جنگلی همزمان در سراسر کشور عملیاتی خواهد شد. البته برخی از استانها با توجه به شرایط رویشی کار را زودتر شروع کردند.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی از ایسنا، عباسعلی نوبخت یکشنبه شب در برنامه صف اول سیما با بیان اینکه باید یک تغییر کوچک و اساسی در طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت به وجود بیاوریم و آن هم اینکه اصلاً نباید درختکاری برای ما مهم باشد بلکه باید درختداری برای ما مهم باشد، گفت: فرهنگ درختکاری از سالهای خیلی دور هم از جنبههای دینی و هم از جنبههای تمدنی و تاریخی در کشور ما وجود دارد و آثار درختکاری در کشور ما مربوط به این چند سال اخیر نیست و کشور ایران ظرفیتهای بسیار زیادی را پیرامون این مهم دارد.
وی ادامه داد: در کشوری زندگی میکنیم که 11 اقلیم از 13 اقلیم دنیا را داریم و 5 منطقه رویشی داریم که هر کدامشان شرایط خاص خودشان را دارند در برخی از استانها اختلاف درجه حرارت ممکن است تا 20 درجه سانتیگراد هم برسد.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اضافه کرد: پیرامون طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت بر اساس دستور رئیس جمهوری که در شهریور ماه سال گذشته به وزارت جهادکشاورزی داده شد و پیگیریهایی را هم که وزارت جهاد پیرامون تحقق این امر داشت ظرفیتهای نهالستانهای بخش دولتی را در ابتدا دقیقاً مشخص و یک سند پشتیبانی را آماده کردیم در واقع یک ساختار تشکیلاتی ایجاد کردیم که وزیر جهاد کشاورزی در واقع رئیس طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت است و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان جانشین وزیر و همچنین معاونت امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان دبیر این طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت است و مجری هم انتخاب شد تا طرح در کشور عملیاتی شود.
وی تصریح کرد: محدودیتهایی داشتیم و داریم و از طرفی هم فرصتهای خیلی خوبی در کشور در زمینههای مختلف وجود دارد که در قالب این ساختار کمیتههایی را مشخص کردیم. ما در گذشته تجربیات موفق و شکست خوردهای داشتیم که همه اینها قابلیت ارائه برای مردم را دارد. برای مثال مسیر حرم تا حرمی که در سنوات گذشته بین تهران و قم نهال کاری و جنگلکاری شده بود همه را در کمیته علمی بررسی کردیم. کمیته علمی دقیقاً بر اساس تهیه سند پشتیبانی مشخص کرد که باید چه نهالی، کجا و به چه شکل تولید کنیم، به چه شکل کاشته و کجا باید کاشته شود. از طرفی هدف گذاری کردیم با توجه به اینکه سطح جنگلهای ما کم است و بر اساس قانون برنامه ششم ممنوعیت بهرهبرداری از جنگلهای کشور را داشتیم و همچنین صنایعی در کشور وجود دارد که مواد اولیه و ثانویه برخی از این صنایع چوب و فرآوردههای چوبی است که این اعداد دقیقاً مشخص شود.
نوبخت عنوان کرد: به عنوان مثال در کشور اگر تمام صنایعی که ایجاد شدهاند با تمام ظرفیت اسمی خودشان کار کنند حدود 11 میلیون متر مکعب چوب در سال نیاز دارند در صورتی که صنایع در حال حاضر در کشور با ظرفیت پنج و نیم تا 6 میلیون متر مکعب کار میکنند و صنایعی که مجوز گرفتند 4 تا 5 سال دیگر احداث میشوند. اگر چه نیاز چوبی آنها را هم مشخص کردیم و حدوداً سالی 16 میلیون متر مکعب چوب در کشور نیاز است.
به گفته وی زراعت چوبی که در کشور انجام شده چیزی نزدیک به 110 تا 115 هزار هکتار است و ما در طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت هدفگذاریهایی را هم داریم که یکی از آنها پیرامون زراعت چوب است. از اهداف دیگر طرح کاشت یک میلیارد درخت احیا و غنیسازی عرصههای جنگلی، بالا بردن سرانه فضای سبز است.
نوبخت عنوان کرد: در بخش جنگل 126 نهالستان جنگلی، حدود 44 نهالستان بیابانی و تعدادی هم مراکز تولید بذر گیاهان مرتعی داریم. در مجموع 202 نهالستان در بخش دولتی وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه درخت به عنوان یک چتر سبز مهربانی خداوند توانسته اتحادی بین اقوام مختلف ایجاد کند، گفت: 420 شهرستان و 33 ادارات کل در این بخش داریم. تفاهمنامههای مختلفی با دستگاههای مختلف ایجاد شده که این تفاهمنامهها باید اجرایی شود و ما این را به صورت مستند و مجلد به شکل کتاب درخواهیم آورد و آن را به عنوان یک بخش از تاریخ منابع طبیعی در موزه منابع طبیعی که در داخل سازمان وجود دارد قرار می دهیم.
رئیس سازمان منابع طبیعی با بیان اینکه در طرح کاشت یک میلیارد درخت از ظرفیتهای مردمی استفاده شده است، گفت: این طرح را به سه بخش تقسیم کردیم. یک بخش آن دولتی یک بخش دیگر مثلا متولیان و صاحبان صنایع که تولید کننده کربن و آلایندهها هستند و بخش دیگر نیز مردم هستند.
وی در ادامه به تامین آب این طرح نیز اشاره کرد و گفت: متوسط بارش ما ممکن است یک الی دو سال کمتر از 250 میلیمتر باشد ولی متوسط بارش آنچه را که متولیاش اعلام میکند 250 میلیمتر است. یعنی ما سالانه حدوداً 400 میلیارد متر مکعب آب بارش یا آب سبز داریم. این یک میلیارد درخت که قرار است تولید شود اگر همه در شرایط سخت اقلیمی هم کاشته شود و هر درخت را بگوییم 10 بار در سال آب بدهیم و هر 10 بار هم 20 لیتر آب بدهیم هر درخت 200 لیتر آب نیاز دارد و این یعنی 200 میلیون لیتر آب نیاز است که اگر تقسیم بر هزار کنیم میشود 200 هزار متر مکعب آب. این 200 میلیون متر مکعب آب در مقابل 400 میلیارد متر مکعب بارشی که به طور متوسط در کشور میآید عددی نیست. البته این بدون محاسبه پساب است.
نوبخت در ادامه به اهمیت طرح کاشت یک میلیارد درخت در مقابله با ریزگردها نیز گفت: در گذشته با توجه به اعتباراتی که در حوزه منابع طبیعی وجود داشت سالانه حدود 3 تا 4 میلیون نهال برای بخش بیابانی تولید و در بخشهای مختلف بیابان کاشته می شد ولی در حال حاضر در دو نهالستان در داخل یک شهر ما بیش از این تعداد یعنی حدوداً 4 تا 4.5 میلیون اصله نهال مقابله با پدیده بیابان زدایی تولید کردیم. همچنین در سراسر کشور در نهالستانهای نیز این نهالها تولید شده است.
وی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد، گفت: طرح کاشت یک میلیارد درخت از تاریخ 11 آذرماه روز شهادت میرزاکوچک خان جنگلی همزمان در سراسر کشور عملیاتی خواهد شد. البته برخی از استانها با توجه به شرایط رویشی کار را زودتر شروع کردند.
ارسال به دوست