در اولویت قرار گرفتن آبخیزداری در دولت سیزدهم

تاریخ انتشار : 1403/03/05 - ساعت انتشار: ١٢:١٩ - گروه خبری : اخبار استان

معاون سازمان منابع طبیعی تاکید و پیگیری‌های رئیس جمهور فقید را از عمده‌ترین دلایل توجه جدی دولت سیزدهم به موضوع آبخیزداری و حراست از منابع آب و خاک کشور دانست و گفت: آغازگر حرکت کشور به سمت مدیریت جامع آبخیزداری، دستور مستقیم رئیس جمهور بود.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی، حسن وحید در گفت و گو با خبرنگار صدا و سیما  با بیان اینکه یکی از بزرگترین اقدامات دولت سیزدهم در حراست از منابع آب و خاک کشور، تدوین لایحه آبخیزداری بود، تصریح کرد: پس از دستور رئیس جمهور، حرکت به سمت مدیریت جامع آبخیزداری عملا آغاز شد و تاکنون برای ۷ میلیون هکتار از اراضی کشور، مطالعات علمی صورت گرفته است.

وی با بیان اینکه در ادوار گذشته نیز آبخیزداری در نقاط مختلف کشور صورت می‌گرفت، اظهار داشت: درسال‌های گذشته در چندین استان طرح‌های آبخیزداری در عرصه‌های چند هزار هکتاری اجرا شده بود، اما به همت دولت سیزدهم و تاکید آیت الله رئیسی، برای نخستین بار برنامه احیای اراضی در پهنه‌های چندین میلیون هکتاری در دستور کار قرار گرفت.

وحید ایجاد انسجام و هماهنگی میان حوزه‌های متنوع آب و خاک و دستگاه‌های ذیربط متولی را از دیگر اقدامات دولت سیزدهم در زمینه حفظ آب و خاک عنوان کرد و گفت: بعد از مطالعات و کارشناسی‌های جامع، در نهایت آبخیزداری ۲۰ میلیون هکتاری مراتع کشور در قالب برنامه هفتم توسعه گنجانده شد.

معاون سازمان منابع طبیعی با اشاره به توجه ویژه رئیس جمهور فقید کشورمان به موضوع آبخیزداری به عنوان موثرترین راه جلوگیری از جاری شدن سیل‌های مخرب و آسیب‌های مکرر به منابع آب و خاک کشور، افزود: با تاکید رئیس جمهور در بازدید از وزارت جهاد کشاورزی بود که موضوع احیاء ۵۰ میلیون هکتاری اراضی کشور مطرح و پس از مطالعات کارشناسی به تصویب رسید.

وی افزود: در طرح‌های مربوط به مدیریت جامع آبخیزداری که در دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفت، ابعاد و جوانب مختلف این امر در زمینه جنگل و مرتع و چه بیابان‌ها و کانون‌های ریزگرد و یا آبخوان‌ها و سفره‌های زیرزمینی مورد توجه و مطالعه قرار گرفته است.

وحید با بیان اینکه حدود ۴۲ درصد از احکام برنامه ششم توسعه در حوزه آبخیزداری، در دولت سیزدهم محقق شده است، تصریح کرد: طبق برنامه ریزی‌هایی که برای ادامه کار به صورت ملی و گسترده انجام شده، آبخیزداری با مشارکت مردم انجام خواهد شد.

معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری مردمی‌سازی اغلب فعالیت‌های مربوط به منابع طبیعی را از نکات مورد توجه رئیس جمهور فقید عنوان کرد و گفت: نظام‌نامه، آیین‌نامه و دستورالعمل این امر که در قالب طرح‌های چند منظوره منابع طبیعی در سامانه‌های عرفی با لحاظ مسائل اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیکی اجرایی می‌شود، بزودی تدوین و تکمیل خواهد شد.

وحید استفاده بهینه از مراتع را یکی از ابعاد این طرح خواند و گفت: بهره‌برداران عرفی مراتع که در قالب تشکل‌های روستایی و عشایری فعالیت می‌کنند، علاوه بر استفاده از علوفه مراتع، می‌توانند از سایر قابلیت‌های مرتع، مانند گیاهان دارویی، زنبورداری یا گردشگری نیز بهره ببرند.

معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در ادامه با اشاره به تغییرات اقلیمی دهه‌های اخیر و کاهش ذخایر سفره‌های آب‌های زیرزمینی کشور، آبخیزداری و آبخوان داری را ضرورت جدی امروز و فردای کشور خواند و گفت: هم اکنون بیش از ۱۴۰ میلیارد مترمکعب کسری آب سفره‌های زیرزمینی داریم و تنها راه مقابله با آن، آبخیزداری است.

وحید با اشاره به افزایش سطح بیابانی که می‌توانند کانون‌های ریزگرد باشند، آسیب‌های ادامه این روند، بدون اجرای طرح‌های آبخیزداری را به مراتب بیشتر از کم آبی خواند و افزود: باید توجه داشته باشیم که با جاری شدن سیل، نه تنها با هدر رفتن روان آب ها، تخریب خاک، آسیب به اماکن مسکونی و فرسایش خاک مواجه ایم، بلکه موهبت‌ها و دارایی‌های ملی، مانند مراتع یا تاسیسات و فعالیت‌های صنایع نیز آسیب می‌بیند.

وی درباره آخرین وضعیت لایحه آبخیزداری نیز گفت: بررسی لایحه آبخیزداری در کمیسیون زیربنایی در مراحل پایانی است و امیدواریم هرچه سریع‌تر به مجلس ارسال شود

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج