24 اکتبر/ 3 آبان مصادف با روز جهانی تغیرات اقلیمی
گرمایش جهانی پدیده ای است که به دنبال صنعتی شدن کشورها و به سبب افزایش غلظت گازهای گلخانهای بهویژه گاز دیاکسیدکربن در جو به وجود آمده است
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کرمان :سازمان ملل متحد، 24 اکتبر، سوم آبان ماه را به عنوان روز جهانی تغییرات اقلیمی تعیین کرده است. تغییر اقلیم(Climate change) به معنی هر تغییر مشخص در الگوهای مورد انتظار برای وضعیت میانگین آب و هوایی است که در طولانی مدت در یک منطقه خاص یا برای کل اقلیم جهانی رخ بدهد.
دانشمندان موضوع تغییر اقلیم با گرمایش جهانی کره زمین را یکی از 10خطر اصلی برای حیات انسان معرفی کردهاند.
علیرضا ابوالحسنی مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گفت :مصرف سوختهای فسیلی و فعالیتهای صنعتی باعث افزایش انتشار گازهای گلخانهای که مهمترین آنها دی اکسید کربن است شده است. این گازها مانند گلخانه عمل کرده، تابش نور خورشید را جذب میکنند و هنگام بازتاب نورخورشید این گازها مانند سقف گلخانه عمل کرده و مانع بازتاب نور خورشید میشوند ، به این ترتیب دمای سطح زمین یا اتمسفر مجاور سطح زمین افزایش پیدا میکند که این همان گرمایش جهانی است.
وی اظهار داشت:افزایش دمای زمین از عوامل مهم تهدید کننده امنیت زیستی، نابودی زیستگاه ها و ذخایر ژنتیکی ارزشمند گیاهی و جانوری و همچنین کاهش دسترسی به آب شیرین است؛ از راههایی مهم و تاثیر گذار در ترسیب و جذب کربن و مبارزه با گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی حفاظت و افزایش پوشش گیاهی می باشد.
مدیرکل منابع طبیعی استان بیان داشت :گرمایش جهانی پدیدهای است که به دنبال صنعتی شدن کشورها و به سبب افزایش غلظت گازهای گلخانهای بهویژه گاز دیاکسیدکربن در جو به وجود آمده . شاید در دنیای امروز بتوان گرمایش جهانی و پدیده تغییر اقلیم ناشی از آن را از شرایطی که برای زیست پیرامون ما ایجاد کرده است، بهتر درک کرد. بشر این روزها به دلیل بارشهای سیلآسا، خشکسالیهای متعدد و آتشسوزیهای گسترده مراتع و جنگل ها سرما یا گرمای ناگهانی و کاهش بارش نزولات جوی به ویژه برف بیش از هر زمان دیگری طعم تلخ تغییرات اقلیم را چشیده است.
تغییر شکل بارشها و کاهش بارش برف، وقوع بارشهای حدی و خالی شدن تعداد زیادی از روستاها از سکنه به دلیل خشکسالی، طوفانهای گرد و خاک و... نشانههایی از تغییر اقلیم است،خشکسالی از مخاطرات طبیعی شناخته شده و بخش جدایی ناپذیر تغیرات اقلیمی است. رخداد خشکسالی بر بخشهای مختلف زندگی انسانها تاثیر میگذارد. تغییر در دما و الگوی بارش اثرات زیادی بر کمیت و کیفیت منابع آب بهخصوص در مناطق خشک نظیر ایران میگذارد. در سالهای اخیر وقوع خشکسالیهای متعدد در ایران خطری جدی برای منابع آب محسوب میشود.
بحث تغییرات اقلیم بحثی پیچیده و چند بعدی است و عوامل انسانی و غیر انسانی در رخ دادن آن دخیل هستند اما باوجود این، آثار فعالیتهای مخرب انسان بر تغییرات اقلیم مشهودتر است. افزایش استفاده از سوختهای فسیلی روی کره زمین و به دنبال آن افزایش تولید گازهای گلخانهای از مهمترین دلایل ایجاد تغییراتی روی پارامترهای کره زمین از جمله دما و به دنبال آن تغییراتی در اقلیم هستند.
حتی شیوع برخی از بیماریها متاثر از شرایط آب و هوا هستند و با تغییر فصلها کاهش یا افزایش پیدا میکنند و حتی گاهی اوقات از بین میروند. از اینرو هنگامیکه فصلها از ریتم طبیعی خود خارج میشوند، روی بیماریها و اپیدمیها نیز اثر میگذارند و برخی از بیماریها و آفات در عرصههای طبیعی کشور نیز متاثر از تغییرات خارج از نرمال شرایط آب و هوایی است.
مدیرکل منابع طبیعی استان با اشاره به تشکیل کنوانسیونهای متعدد محیط زیستی در پی تخریب جنگلها و منابع طبیعی از جمله کنوانسیون تغییر اقلیم، کنوانسیون مقابله با بیابانزایی و کنوانسیون تنوع زیستی در دنیا، تصریح کرد: این کنوانسیونها تصمیم گرفتهاند تا سال ۲۰۳۰میزان تولید کربن و گازهای گلخانهای را به صفر برسانند و از این رو کاشت یک تریلیون درخت تا سال ۲۰۳۰هدفگذاری شده است. و تحقق این هدف با اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور طی 4 سال امکان پذیر است.امروزه جهان با ۳۴چالش بسیار جدی اعم از تغییر اقلیم، کمبود آب به ویژه آب شیرین، بیانزایی و کمبود فضای سبز روبروست که کاشت یک میلیارد درخت علاوه بر حفظ و احیای عرصههای جنگلی در کاهش این مشکلات نقش بسزایی دارد که انتظار میرود اعتبارات لازم تخصیص داده شود.
ابوالحسنی اظهار داشت: بر اساس تعهدات بینالمللی، هر کشوری به همان اندازه که کربن تولید میکند باید ترسیب یا جذب کربن داشته باشد و یکی از بهترین راهکارها برای این منظور، درختکاری است و در ایران طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت باهدف کاهش گازهای گلخانهای، جلوگیری از تخریب منابع طبیعی و سرزمین و در راستای انجام تعهدات بینالمللی برنامهریزی و اجرا میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان گفت: طرح کاشت یک میلیارد درخت در کشور از یک سند پشتیبان برخوردار است و این سند توسط دفتر شورای عالی جنگل و با همکاری معاونت امور جنگل تهیه و در اختیار صاحب نظران، اساتید، مدیران و مرکز تحقیقات جنگلها و مراتع قرار گرفته و نظرات تکمیلی آنان اخذ شده است.
وی خاطر نشان کرد: این طرح در استان کرمان از دی ماه سال ۱۴۰۱کار خود را شروع کرده که تولید ۲۲میلیون اصله نهال تعهد استان در طول ۴سال می باشد؛ نهالهای تولید شده برای فعالیتهایی مثل زراعت چوب، غنی سازی جنگلها و بیابان زدایی مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
ارسال به دوست